Data publikacji: 2018-10-10

Krajowa Izba Doradców Podatkowych poszukuje pracownika na stanowisko Specjalista prawny

Informacje

Zakres zadań:
- sporządzanie opinii do projektów aktów prawnych dotyczących prawa podatkowego oraz przepisów o doradztwie podatkowym;
- wskazywanie wadliwych przepisów prawa podatkowego oraz przygotowywanie propozycji legislacyjnych mających na celu ich zmianę;
- organizacja posiedzeń Komisji Prawnej i Współpracy z Organami Państwa Krajowej Rady Doradców Podatkowych oraz powoływanych przez nią grup roboczych (w szczególności poprzez przygotowywanie materiałów na posiedzenia i protokołów z posiedzeń Komisji, zapewnienie przepływu informacji pomiędzy członkami Komisji), zgłaszanie udziału członków Komisji w spotkaniach/ komisjach organów państwowych;
- monitorowanie procesów legislacyjnych związanych z przedstawianymi projektami, rozwiązaniami legislacyjnymi, opiniami i prowadzonymi konsultacjami z organami państwa;
- przygotowywanie propozycji stanowisk Komisji Prawnej i Współpracy z Organami Państwa KRDP, na podstawie uwag przesyłanych przez doradców podatkowych/przedstawicieli Regionalnych Oddziałów KIDP/ekspertów współpracujących z Komisją w zakresie spraw wynikających z funkcjonowania Komisji;
- weryfikacja zgodności przepisów wewnątrzkorporacyjnych z obowiązującymi technikami legislacyjnymi;
- przygotowywanie informacji sprawozdawczych nt. działań wskazanych powyżej i przekazywanie ich Rzecznikowi Prasowemu KIDP celem przygotowania materiałów prasowych;
- weryfikacja uchwał Zarządów Regionalnych Oddziałów Izby pod kątem zgodności z prawem powszechnie obowiązującym, Statutem KIDP oraz innymi uchwałami Zjazdu;
- weryfikacja uchwał Krajowej Rady Doradców Podatkowych pod względem ich zgodności z prawem wewnątrzkorporacyjnym oraz prawem powszechnym;
- przygotowywanie, porządkowanie i archiwizacja dokumentacji w wersji papierowej i elektronicznej zgodnie z obowiązującymi przepisami, dotyczących prac Komisji Prawnej i Współpracy z Organami Państwa KRDP.

Wymagania niezbędne:
- wykształcenie: wyższe prawnicze
- doświadczenie zawodowe/staż pracy: minimum 2 lata doświadczenia zawodowego w obszarze związanym z legislacją,
- znajomość regulacji prawnych w zakresie prawa podatkowego i prawa przedsiębiorców
- znajomość procesu legislacyjnego i zasad techniki prawodawczej (ukończone studia z zakresu legislacji będą dodatkowym atutem),
- umiejętność redagowania tekstów prawnych.

CV prosimy przesłać do 25 października 2018 r. na adres: rekrutacja@kidp.pl

W dokumentach aplikacyjnych prosimy o dopisanie następującej klauzuli: Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w niniejszym dokumencie do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Jednocześnie wyrażam zgodę na przetwarzanie przez ogłoszeniodawcę moich danych osobowych na potrzeby przyszłych rekrutacji.